Podridura del raïm o podridura grisa

Aquesta malaltia és produïda pel fong Botrytis Cinerea i acostuma a ocasionar importants pèrdues econòmiques en vinyes afectades en el moment de la maduració, tot just abans de la verema. Principalment afecta als raïms, però també pot afectar altres òrgans verds de la planta. Els atacs a fulles presenta taques molt característiques que semblen cremades i a les brotades taques allargades com de color xocolata.

Els atacs en raïms es poden produir en diferents períodes del cicle vegetatiu:

  1. Floració-quallat: si el fong s’estén pels glomèruls florals, pot ocasionar la seva dessecació i posterior caiguda, amb la pèrdua de la collita de les parts afectades.
  2. Quallat-verol: les joves baies es tornen de color grisós i posteriorment s’enfosqueixen i cauen. En atacs severs, es veu afectat seriosament el volum de collita.
  3. Verol-verema: sobre els grans de raïm s’estén el fong amb el seu característic aspecte grisós i d’aspecte podrit (d’aquí el seu nom). Quan s’arriba a aquest estadi, la qualitat de la verema es veu greument afectada presentant-se greus problemes d’aspecte tècnic a l’hora de la vinificació i generalment no és apta per a l’elaboració de vins base per destinar a l’elaboració del Cava.

A tenir en compte que en molts casos els riscos d’infecció d’aquesta malaltia es veu accentuat quan els raïms han estat afectats per pedregades i s’han produït ferides amb el trencament de la pell dels grans de raïm. Tanmateix pot passar quelcom de similar amb les lesions produïdes per l’afectació d’altres paràsits, com ara el corc del raïm i l’oïdi, o en ocasions, en varietats molt compactes i d’alta sensibilitat, com ho és el macabeu, degut al trencament de la pell dels grans de raïm en èpoques de pluges abundants abans de verema, que comporten un increment de volum de les baies per l’absorció d’importants quantitats d’aigua.

Podridura_01

Atac important de Botrytis a patir de ferides causades pel corc del raïm

Els danys que pot ocasionar són diversos:

  • Minva important de la producció
  • Obliga a avançar la verema per disminuir al màxim els efectes negatius que pot comportar a la collita.
  • Perjudica greument la qualitat del vi:
    • Degradació de les matèries colorants.
    • Augment de la viscositat dels mostos i per tant, problemes de desfangat.
    • Atac de la pell de les baies, on es troben els compostos aromàtics.
    • Augment important de l’acidesa volàtil.
    • Olors desagradables d’humitat i fongs.
    • Increment de microorganismes salvatges a la pell (llevats i bacteris).
    • Degradació important de l’àcid tartàric i màlic.
    • Disminució de substàncies nitrogenades que pot provocar fermentacions alcohòliques lentes i incomplertes.
    • Es fa necessari l’increment de les dosis de sulfurós en el procés d’elaboració.

CICLE BIOLÒGIC

Durant l’hivern, el fong es conserva en forma d’esclerocis (micelis en repòs que resisteixen les condicions ambientals adverses), a la fusta vella ja lignificada (taques fosques allargades als sarments) i als raïms podrits deixats a la planta a finals de la tardor. Quan la temperatura ambiental i la humitat són les adients, s’inicia el seu desenvolupament, donant lloc a conidiòfors portadors dels conidis, que amb l’ajuda del vent i de l’aigua de la pluja es dispersen, arribant als nous òrgans verds que infecten. Si el lloc on es dipositen està mullat, els conidis germinen formant un miceli a l’interior de l’òrgan atacat, donant lloc a nous conidiòfors que produiran noves contaminacions.

A la tardor, i amb l’arribada de les condicions ambientals adverses, formarà esclerocis resistents, i així passarà l’hivern als sarments lignificats.

Cicle de la Botritys

FACTORS QUE CONDICIONEN L’APARICIÓ DE LA BOTRITYS

Podridura_02Climatològics
  • Temperatures per sobre dels 25ºC afavoreixen la germinació de les espores
  • Temporades prolongades de pluges
  • Humitats relatives elevades, properes al 100%
Agronòmics
  • Peus vigorosos
  • Adobats nitrogenats excessius
  • Sistema de conreu. Les plantacions emparrades distribueixen millor la vegetació i ajuden a airejar els raïms.
Accidentals
  • Les ferides produïdes pel corc del raïm acostuma a ser la porta d’entrada de la Botrytis
  • L’esberlat de la pell de les baies com a conseqüència d’un atac de malura, també són portes d’entrada a la malaltia
  • Pedregades que puguin ferir la pell de les baies.
  • Pluges abundants dies abans de la verema en varietats de raïms molt compactes, poden produir l’engreixament i posterior trencament del grans de raïm.
  • Excés d’irrigació dies abans de la verema.

MITJANS DE LLUITA

La millor manera de combatre els efectes d’aquest fong és la lluita preventiva, i en aquest sentit s’haurà d’actuar seguint un conjunt de mesures:

  • Evitar el vigor excessiu dels ceps: triar un portaempelt que no indueixi a un excés de vigor, no abusar dels adobats nitrogenats i realitzar podes equilibrades.
  • Lluita contra el corc del raïm per evitar les ferides que produeix als grans (sobre tot la segona i tercera generació)
  • Lluita efectiva contra la malura (tractaments preventius i curatius si fos necessari)
  • Utilitzar sistemes de conducció emparrats que permeten una millor aireació dels raïms i major efectivitat dels tractaments.
  • Elevar el nivell de formació dels ceps en zones humides.
  • Esporga i despampolat per aconseguir major aireació dels raïms.
  • No plantar varietats sensibles (raïms molt compactes o amb pell sensible) en zones favorables a les podridures.
  • Cremar restes de poda de ceps infectats.
Podridura_14

Raïm greument afectat per la Botrytis i que és totalment inservible per a la producció de vins aptes per l’elaboració de caves

Tot i això, en determinades circumstàncies es fa necessari la lluita química per eradicar aquesta malaltia, i en aquest sentit, els productes que més s’aconsellen són els formulats amb els següents principis actius:

  • Iprodiona
  • Metil-tiofanat
  • Ciprodinil + Fludioxinil
  • Fenhexamida
  • Folpet
  • Mepanipirim
  • Pirimetanil

El nombre de tractaments a realitzar anirà en funció de la sensibilitat de la varietat, les condicions meteorològiques de l’any, o inclús les característiques de la parcel·la (vinyes fàcilment inundables o amb poc drenatge en èpoques de pluges). En qualsevol cas, el mètode estàndard de lluita contra aquest fong estableix quatre moments d’aplicació:

  • Floració
  • Abans del tancament del raïm
  • Inici de verolat
  • 21 dies abans de la verema

Es considera que aquests quatre moments d’aplicació són el màxim de tractaments que s’haurien de tenir en compte, i mai sobrepassar-los; si es fan en els moments definits amb els productes adequats, acompanyat de totes les mesures preventives descrites, seran més que suficient.

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

x

També pots veure

El Sofre en la Viticultura

L’Oïdi (malura o cendrosa), prové d’Amèrica del Nord i es va detectar a Europa l’any 1845. Aquesta malaltia fúngica va destruir el 80% de les vinyes a França en tan sols 10 anys. Per aturar aquesta ràpida destrucció es va buscar un mètode eficaç de protecció i van descobrir que ...