La malura, cendrosa o oïdi de la vinya

Aquesta malaltia és causada pel fong Uncinula necator i pot afectar qualsevol òrgan verd dels ceps. A les fulles verdes es pot apreciar un polsim grisenc que en alguns casos pot venir acompanyat d’un cargolament de les mateixes. Al revés de les fulles apareixen uns punts negres molt característics de la malaltia. Al primers dies de l’aparició dels primers símptomes, es podria confondre amb el míldiu, però en aquest cas no apareix el polsim blanquinós característic del míldiu.

Als sarments també es poden observar les taques grisoses característiques del fong, i al final del cicle vegetatiu, quan es lignifiquen, queden unes taques negres molt característiques.

Als raïms, si la infecció es produeix en època de floració, pot provocar la caiguda de les flors, i si pel contrari l’atac té lloc després del quallat, el joves grans de raïm es poden cobrir d’un polsim grisós, produint l’aturada de creixement de l’epidermis, que degut al seu progressiu augment de volum a mida que va creixent, s’esberlen i rebenten. Les ferides poden ser la porta d’entrada de la podridura grisa, agreujant encara més els efectes negatius de la malaltia.

Malura_01

Afectació de malura al raïm

Malura_04

Afectació de malura al raïm

Cicle biològic

Unicinula necator passa l’hivern en forma de miceli a l’interior del borrons i a la superfície de les vergues. Quan s’inicia la primavera i el cep comença la seva brotada, el fong inicia el seu desenvolupament estenent els seus micelis per tots els òrgans del cep en creixement. A diferència del míldiu, la malura no penetra a l’interior dels teixits vegetals, si no que s’escampa per l’exterior i s’hi adhereix mitjançant els haustoris, òrgans que també li serveix per extreure l’aliment de les cèl·lules per succió. Posteriorment comença el període de reproducció sexual, moment en que es formen nombrosos conidiòfors a la superfície del miceli, que amb l’ajuda del vent escampa els seus conidis fins a d’altres plantes, que es desenvoluparan en els nous hostes i a l’hora produeixen nois conidiòfors que tornen a dispersar els seus conidis respectius. Aquest procés es repeteix tantes vegades com les condicions ambientals ho permeten, donant una successió de generacions al llarg de l’any.

Al final de la tardor, quan el cicle vegetatiu de la vinya conclou, el fong atura el seu creixement i passa l’hivern en forma de miceli als borrons o a la superfície dels sarments, on son extremadament resistents al fred i a les pluges (taques negres).

Les condicions ambientals que afavoreixen el creixement i desenvolupament d’aquesta malaltia són les temperatures entre els 15 i els 30ºC, mentre que la humitat relativa no és un factor determinant. Creix molt bé en ambients humits, però períodes prolongats de pluges li perjudica notablement.

Medis de lluita

En aquest cas, el sofre ha estat el producte més utilitzat des fa molts anys i auoritzat en el cas de la viticultura ecològica, però també s’han desenvolupat fungicides de síntesi química de la família dels triazols (penconazole, triadimenol, fenbuconazole, diniconazole, etc.), i de les estrobilurines (azoxistrobin, piraclostrobin, etc.).

Els tractament s’inicien quan els borrons ja han brotat i es desenvolupen els nous brots joves, evitant d’aquesta manera que el miceli es desenvolupi amb facilitat. Es considera que el millor moment per iniciar-los és quan les brotades ja arriben a uns 10 centímetres de longitud, després un altre a l’inici de la floració (en previsió de la possibilitat de que el miceli colonitzi les flors), i posteriorment, després del quallat i en període del verol. En el cas de fer aquests dos últims tractament amb sofre, s’haurà de vigilar les temperatures ambientals, doncs per sobre de 30ºC es poden produir cremades al òrgans verds.

Malura_05

Malura_03

Tractament de sofre contra la malura. Molt important fer-ho quan les temepratures ambientals són inferiors a 30ºC per evitar cremades

Malura_02

Prreparat de sofre líquid pel tractament de la malura de la vinya

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

x

També pots veure

El despampolat dels ceps

Una de les feines que podem trobar a la vinya en l’època estival, quan els ceps estan en creixement, és el despampolat. Es tracta d’una de les operacions que es fan en verd i te la funció de controlar el creixement i desenvolupament de la planta, millorar el seu estat ...