Ens acostem a la verema: primeres impressions de l’estat de les vinyes del Cava

Tanquem el mes de Maig, i la vinya del Cava avança progressivament cap a una nova collita. Segons la varietat i la zona en la que ens trobem, els raïms estan en un estadi de entre pre-floració i quallat.

A Les inspeccions que hem pogut fer a les vinyes de diferents zones, podem observar que, per una banda els ceps estan molt sans, no es detecta cap malaltia criptogàmica que tingui una afectació massiva, i per un altre, que degut a les pluges dels últims mesos, el terreny es presenta suficientment humit, i de moment no hi ha símptomes de estrès hídric per manca d’aigua.

També hem pogut constatar que la greu sequera de l’any passat en les zones més castigades, ha portat com a conseqüència que els ceps no s’estiguin desenvolupant amb tant de vigor com en una campanya normal, i que tampoc porten gaires raïms, cosa que afectarà als rendiments productius. Tot i això, no podem parlar d’aquests efectes de manera generalitzada.

Si ens fixem en les dades pluviomètriques referents a la campanya actual (2016/17) comparades amb les de la campanya anterior (2015/16) per al període octubre-maig, el resultat és el següent:

TAULA PLUJA

PLUJA ACUMULADA OCT-MAI CAMPANYES 15-16 I 16-17

Taula de dades i gràfica d’elaboració propia amb dades proporcionades pel Servei Meteorològic de Catalunya

Com podeu veure, trobem els observatoris de la zona central del Penedès que han comptabilitzat increments importants de pluja acumulada respecte a la campanya anterior, mentre que a la zona de l’Alt Camp i a la Conca de Barberà els increments han estat més minsos (l’any passat ja es va veure que en aquestes dues zones havia plogut molt més que al Penedès).

Com a conclusió, d’entrada podem dir que la cosa va prou bé com per garantir una bona collita a totes les zones de producció, tant en l’aspecte de qualitat com en el de quantitat (aniria en línia d’una collita normal). Ara serà hora d’esperar que hi hagi un bon quallat, i per això és necessari que les temperatures siguin moderades i amb absència d’humitats excessives, i que una vegada el fruit hagi quallat, unes pluges mesurades que restableixin la humitat en el subsòl, no vindrien pas malament, per encarrilar amb garanties una collita equilibrada i de qualitat.

Una altra conclusió a destacar és que el ceps es podran recuperar del càstig que van patir la passada campanya; si haguéssim repetit un altre any de sequera, el risc de perdre un número important de ceps hagués estat considerable.

A nivell de feines de camp, caldrà estar vigilants amb les condicions meteorològiques i fer els tractaments fitosanitaris necessaris per evitar l’aparició de qualsevol plaga que pugui afectar les vinyes, i sobre tot, s’hauran de fer les labors de conservació del sòl encaminades a preservar la humitat del terreny en aquelles zones amb més risc de patir estrès hídric de cara a les setmanes més càlides de l’estiu.

Pluviometre

El pluviòmetre ens ajudarà a mesurar la quantitat de pluja acumulada

Primavera_17_1

Vinya de xarel·lo en perfecte estat vegetatiu, amb el terreny perfectament net de plantes salvatges que puguin competir per l’aigua, i acabades de llaurar per trencar la capilaritat de la superficie del terreny que pugui ajudar a evaporar l’aigua retinguda.

Primavera_17_2

Un aspecte important a considerar és realitzar una bona esporga com es pot veure en aquest cep. Una bona ventilació dels raïms ajudarà a una major sanitat que anirà en favor de la qulitat de la collita.

quallat

Raïm ja quallat de la varietat Xarel·lo (esquerra) i Pinot Noir (dreta). Foto presa avui dia 01/06/17 a la zona de Font Rubí (Alt Penedès)

Primavera_17_3

Els tractaments fitosanitaris poden ser necessaris per tenir controlades les plagues criptogàmiques de finals de primavera. Habitualment ja es fan servir productes compatibles amb la producció ecològica.

Primavera_17_4

L’aspecte de les vinyes és impresionat en aquest final de primavera, amb coloracions verdes intenses que contrasta amb el rogenc del terra argilós. Realment la vinya del cava en aquesta època sembla un jardí.

sequera

Encara tenim present el patiment per la sequera de l’any passat d’alguns ceps ubicats en terrenys poc profunds de determinades zones de l’Alt i Baix Penedès.

 

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

x

També pots veure

Es clausura la 11ena edició del Banc de Sabadell Vijazz Penedès

10 de juliol de 2017.- El Banc Sabadell Vijazz Penedès tanca la seva 11a edició amb un augment més que considerable pel que fa a visitants i vendes. Més de 55.000 persones han gaudit aquest cap de setmana del festival i de les seves activitats, 5.000 més que l’any passat. ...