El Sofre en la Viticultura

malura_dsL’Oïdi (malura o cendrosa), prové d’Amèrica del Nord i es va detectar a Europa l’any 1845. Aquesta malaltia fúngica va destruir el 80% de les vinyes a França en tan sols 10 anys. Per aturar aquesta ràpida destrucció es va buscar un mètode eficaç de protecció i van descobrir que el sofre era el producte fitosanitari ideal per lluitar contra el fong (Uncinula necator).

El Remei

El sofre que s’utilitza en viticultura té diferents formes (sofre mullable, sublimat, triturat, etc.), és molt important la seva finor (mides entre 1 i 10 μm) i es pot utilitzar amb diferents formulacions i estratègies, en pols o en forma líquida. El conegut sofre en pols que apliquem amb esquelles o amb l’ajuda d’un empolsador té una eficàcia que depèn directament de la mida de les partícules (finor), és a dir, quan més petites són les partícules, millor s’adhereix a la planta per qüestions electrostàtiques, augmentant la superfície coberta, l’eficàcia i la romanència. La partícules de mides superiors a 25 μm són menys eficaces i les de mides inferiors a 1 μm poden provocar fitotoxicitat greu.

Els sofres en pols no afecten tant a la pol·linització i a la caiguda de les càpsules florals en el moment de la floració, i per tant la seva utilització minimitzarà aquest efecte.

Quan parlem d’estratègies volem dir que segons el període en el que fem el tractament, més o menys sensibles, la romanència que busquem de l’efecte a la planta i la velocitat de sublimació que busquem, utilitzarem un sofre més gruixut (sofre triturat) o més fi (sofre sublimat):

  • Triturat: partícules grans, sublimació lenta, acció de xoc limitada, romanència llarga.
  • Sublimat: partícules fines, sublimació ràpida, acció de xoc ràpida, romanència curta.

sofre_06

sofre_05

sofre_07

Diferents preparats comercials a base de sofre pel tractament de la malura del raïm i altres conreus

sofre_10

Un altre tipus és el sofre mullable, també coneguts com micronitzats, els quals porten un agent mullant (terpens de pi) i dispersant que els fa solubles a l’aigua i d’aquesta manera aconseguiran una bona dispersió, adherència i persistència sobre el fullatge. Amb aquests brous aconseguim treballar a dosis més baixes i és recomanable quan la vegetació està poc desenvolupada o quan es treballa amb condicions de vent.

A l’hora de fer tractaments amb sofre, s’ha de procurar que el polvoritzem a la planta el més a prop possible del fong, tot i que no sigui necessari un contacte directe, ja que el que realment és efectiu per eliminar la malaltia són els vapors sulfurosos produïts per la sublimació, consistent en passar el sofre de sòlid a gas directament per l’acció de la llum i de la temperatura. Així doncs, en condicions de nuvolositat, vent o pluja intensa veurem molt limitada l’acció d’aquest fungicida.

També s’ha de tenir present que les temperatures extremes (30-35ºC) fan que moltes varietats sensibles (blanques i en especial el moscatell) presentin problemes de toxicitat envers el sofre.

El sofre en estat gasos intervé en la cadena respiratòria del fong bloquejant la respiració cel·lular, funcionant com a inhibidor de la síntesi de proteïnes i dels àcids nucleics, bloqueja el desenvolupament de les espores i pertorba el creixement dels filaments micelians i de les arrels del fong; per tant actua de forma curativa i preventiva i sense possibilitat de resistència per part de la malaltia.

20160705_063815

Tractament d’ensofrat a primeres hores del matí, amb temperatures ambientals baixes per tal d’evitar cremades en els raïms.

 

Malura_15

Maquinària d’aplicació de sofre en pols

L’efecte

El sofre no només té efecte contra l’Oïdi, sinó que també actua contra altres paràsits i plagues de la vinya.

Com a fungicida el podem utilitzar en forma de pols o mullable, en canvi contra una excoriosi, contra els àcars responsables de l’erinosi i l’acariosi, serà més efectiu el mullable micronitzat.

image

La continuació dels tractaments de protecció anirà en funció dels atacs del fong i el farem amb mullable o micronitzats. Tot i que el mullable té un efecte de recuperació millor, també podem optar per una combinació entre el micronitzat amb un de mullant a base de terpens de pi.

En els següents estadis, sobretot just abans del tancament del raïm, farem una aplicació amb sofre triturat per aprofitar la llarga romanència d’aquest.

image

La part negativa

Tots sabem que el Sofre es considera dins dels oligoelements bàsics necessaris per la nutrició de la vinya, per tant, les aportacions que fem de sofre a l’hora de protegir-la dels atacs de fongs i àcars, cobriran completament les necessitats del cep, però l’augment d’aquests tractaments ens porten inevitablement cap a una presència important de compostos sulfurosos als mostos resultants i entre aquests compostos, tindrem els positius i els negatius i tots coneixem els desagradables problemes que ens donen els famosos mercaptans a nivell olfactiu, tema aquest prou llarg com per dedicar-li tot un article i parlar dels aromes a ceba, alls, espàrrecs, fòsfor o col en un altre article.

 

Sabies que els rosers que es planten als caps de les filades de ceps en les vinyes, és una tradició d’origen francès, que es va propagar per a totes les zones vitícoles europees i que tenia com a finalitat poder lluitat preventivament contra la malura?. Quan es va detectar la malaltia a mitjans del segle XIX, es va observar que els rosers eren molt sensibles a contraure l’oïdi, i com a marcador de la presència del fong a les vinyes es van plantar per tal de detectar la malaltia a temps i prendre la decisió de fer els tractaments necessaris amb sofre. Aquesta tradició es va continuar, i avui dia és més una qüestió estètica i ornamental que no pas pràctica de cara a la detecció de la malaltia.

sofre_08

(*) A la fotografia de la capçalera: aflorament de cristalls de sofre d’origen volcànic

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

x

També pots veure

El despampolat dels ceps

Una de les feines que podem trobar a la vinya en l’època estival, quan els ceps estan en creixement, és el despampolat. Es tracta d’una de les operacions que es fan en verd i te la funció de controlar el creixement i desenvolupament de la planta, millorar el seu estat ...