El despampolat dels ceps

Una de les feines que podem trobar a la vinya en l’època estival, quan els ceps estan en creixement, és el despampolat.

Es tracta d’una de les operacions que es fan en verd i te la funció de controlar el creixement i desenvolupament de la planta, millorar el seu estat sanitari i augmentar la qualitat del raïm, unificant la seva maduració i augmentant la serva coloració i qualitat aromàtica.

Com a resum podem dir que, traient les fulles aconseguim que la zona del raïm quedi més airejada i amb millor exposició solar; això facilita la lluita preventiva contra malalties com el podrit i augmenta la qualitat general del raïm.

El despampolat tradicional es realitza quan el raïm ja està quallat (mida pèsol) i fins l’inici de la maduració, traient les fulles de la base del sarment que són les que estan més a prop del raïm (normalment els 4 primers pàmpols), eliminant d’aquesta manera l’excés de fulles i incrementant l’eficàcia dels tractaments fitosanitaris.

Un despampolat tardà té els seus riscos. El més important és el del cop de sol, que en molts casos pot torrar els grans i també deshidratar-los si coincideix amb un desequilibri hídric de la planta. Per aquest motiu, en general, els despampolats es practiquen al mes de juny.

Despampolat_04

Despampolat_03

Despampolat_06

Maquinària especialitzada en despampolar, amb un rendiment superior a la mitja hectàrea per hora.

En algun cas, el despampolat es pot practicar a la floració, amb l’objectiu de fer uns raïms menys voluminosos i compactes i amb un menor número de grans, amb l’avantatge de minimitzar malalties i millorant, per tant, la qualitat global del raïm.

Un despampolat precoç pot reduir la producció de raïm entre un 30 i un 50%, augmentar la presencia d’antocians i polifenols i també la seva qualitat organolèptica.

Tot i que en molts casos es realitza manualment, avui existeixen màquines que fan aquesta operació de forma mecànica i amb un rendiment important en el cas de les vinyes emparrades.

Si un treballador pot fer una hectàrea aproximadament en 6 dies, la màquina farà aquesta mateixa feina en 2 hores.

S’ha de contemplar, que un despampolat augmentarà el rendiment dels veremadors entre un 20 i un 40% en el cas de veremes manuals.

Despampolat_05

Raïms perfectamente airejats, la millor acció preventiva per evitar la podridura grisa

El despampolat disminueix el risc de botrytis en un 50%.

I què hem de fer a les vinyes destinades a produir raïm per Cava?

S’ha de vigilar molt amb el número de fulles que traurem tenint en conte que el despampolat augmenta la concentració de sucres al raïm per l’efecte de l’augment de transpiració del raïm i per tant d’eliminació d’aigua, tots sabem que al cava no necessitem graus probables elevats. Per aquest efecte, també s’ha de vigilar molt quan estem a un període de sequera ja que un despampolat agressiu combinat amb la sequera pot portar a una deshidratació important dels raïms.

També tindrem present que un despampolat excessiu comporta una disminució dels àcids, en particular un de molt important pels Caves de llarga criança, l’àcid màlic. Aquesta disminució es deguda a l’augment d’exposició solar.

Creiem que en el cas dels raïms per cava, tampoc serà recomanable la pràctica del despampolat precoç.

A les vinyes destinades a Cava, el despampolat pot tenir més inconvenients que avantatges

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

x

També pots veure

El Sofre en la Viticultura

L’Oïdi (malura o cendrosa), prové d’Amèrica del Nord i es va detectar a Europa l’any 1845. Aquesta malaltia fúngica va destruir el 80% de les vinyes a França en tan sols 10 anys. Per aturar aquesta ràpida destrucció es va buscar un mètode eficaç de protecció i van descobrir que ...