Caves Rosats: el color de la Primavera

Tast_Rosats_03-17_11Des d’ESPAICAVA hem volgut celebrar l’inici d’aquesta primavera fent un tast de caves rosats acompanyats d’una colla de bons amics i comentar-los per a tots els que ens seguiu des d’aquest blog.

Abans de res, ens posarem en situació, i direm que el Cava Rosat representa tan sols un 8,75% del total del Cava que es comercialitza, i aquest percentatge ha anat incrementant-se lleugerament en els últims anys, tendència que continua en aquesta tònica.

Per elaborar un cava rosat, per força hi ha de participar com a mínim una de les varietats negres autoritzades al Plec de Condicions de la DO cava, i que són la Garnatxa Negra, la Monastrell, la Trepat o la Pinot Noir. També hi pot intervenir alguna de les varietats blanques, però segons la normativa, com a mínim hi ha de participar en l’elaboració un 25% de raïm d’una d’aquestes varietats negres. El que no està autoritzat és la barreja de vins blancs i vins negres/rosats per preparar els vins base; en cas de barreja, ha de ser a nivell de raïm, i no a nivell de vi, triant raïms de diferents colors que tinguin un moment de maduració molt pròxims. Com a curiositat comentar que un cava rosat no té perquè indicar la paraula ROSAT a la seva etiqueta, ja que és una menció facultativa que el celler elaborador decideix d’incorporar-la o no.

Tast_Rosats_03-17_03Un altre tema a comentar és el color, que des d’un punt de vista reglamentari no està definit de cap manera. Això es tradueix a la realitat en que hi ha caves de diferents intensitats, i fins i tot de diferents tonalitats. Fins fa uns anys els caves rosats acostumaven a ser d’un color rosat robí d’una intensitat mitja-alta, que amb el pas dels mesos (pocs mesos) es tornaven ataronjats o amb tonalitats argiloses. D’un temps cap a aquí, aquests caves es continuen elaborant, potser no amb tanta intensitat colorant, però les tonalitats vermelloses i blavoses perduren molt més en el temps (més color cirera) degut a les millores en la tecnologia enològica que s’han implantat en els cellers d’elaboració en els últims anys. Però també cal comentar que els caves rosats estan altament exposats a les modes i en aquest sentit, les noves tendències que en els últims anys estan arribant des del sud de França (Provença), amb vins rosats molt pàl·lids, amb tonalitats blavoses, que amb el pas del temps tendeixen a tons més salmó, estan arrasant en molt mercats.

Sens dubte els vins rosats en general, i els caves rosats en particular, estan incrementant la seva presència en els principals mercats i cada vegada hi ha més demanda d’aquests caves en tots els circuits comercials . El seu consum va més lligat al públic més jove i en alguns mercats, com el japonès, al públic femení. Aquests caves són molt indicats per acompanyar els aperitius, còctels, i àpats més lleugers i refrescants en els mesos més calorosos.

Tast_Rosats_03-17_08Amb tots aquests precedents vam creure interessant fer un tast de caves rosats del mercat, per celebrar l’arribada de la primavera i donar-vos una petita guia de què es pot trobar a les botigues i de com apreciar-los en el seu tast i consum.

Una vegada més hem comptat amb l’inestimable col·laboració d’en Xavier Roig de Cal Feru de Sant Sadurní d’Anoia, botiga especialitzada en Caves on de ben segur podreu trobar la gran majoria de caves que aquí us presentem.

Els amics que ens han acompanyat en aquesta ocasió han estat:

La tria dels caves l’hem feta buscant la diversitat des de tots els punts de vista. Així hem seleccionat caves molt joves però també de llarga criança (que pels rosats no és gaire habitual), de colors més pàl·lids que sembla que estan més de moda, fins alguns d’intensitat més pujada, de monovarietals (Trepat, Garnatxa, Pinot Noir i Monastrell), fins a cupatges entre varietats negres i algun amb cupatge de varietats negres i blanques. En definitiva tota una gama de productes molt interessants, i que considerem que actualment són un gran exponent de la qualitat i diversitat del caves rosats que s’estan elaborant en els cellers de casa nostra. Totes les mostres que s’han tastat han estat proporcionades pels propis cellers als que volem agrair la seva disponibilitat i interès en aquesta mena de tastos.

Sumarroca Pinot Noir

Enòleg: Òscar Llombart

Sumarroca_Rosat

Cava d’aspecte net i brillant amb un color rosat vermellós d’intensitat mitja, lleugeres tonalitats ataronjades, bon despreniment de fines bombolles, amb un rosari marcat i lleugera corona. En nas s’aprecien les notes de fruits vermells com ara la maduixa i la cirera, un punt floral i lleugeres notes interessants de llaminadura. En boca presenta una intensitat mitja, amb una bona acidesa, un toc astringent que li dóna cos i volum, un punt marcat de dolçor, carbònic molt ben integrat i una persistència mitja. Un bon cava molt refrescant per acompanyar tot un àpat, des d’entrants una mica contundents com ara els formatges i el pernil ibèric fins a plats més elaborats a base de peix al forn amb acompanyament de verdures, per exemple.

1 SUMARROCA

Descarrega la fitxa en PDF

 Bodegues Sumarroca a ESPAICAVA

Carles Andreu Trepat

Enòleg: Joan Rabadà

Carles_Andreu_Rosat

Cava molt interessant elaborat 100% amb Trepat i procedent de la Conca de Barberà, una zona més continental que l’àrea del Penedès i que produeix caves amb un caràcter lleugerament diferent. El vi base d’aquest cava va ser elaborat amb una maceració en fred per l’extracció aromàtica i de color procedent de les pells, i posteriorment es va fermentar a baixa temperatura en barriques noves de roure francès sense torrar. El vi es va deixar amb les seves pròpies mares durant uns tres mesos i posteriorment ja es va preparar pel tiratge definitiu. Presenta un bonic color rosat pàl·lid amb clares tonalitats ataronjades, molt net i brillant, bombolla molt fina, bon rosari i una corona mitjana. Bastanta intensitat al nas, amb notes de fruita blanca sobre notes molt potents de pastisseria (brioix), torrades (fruits secs) i especiades (coco, vainilla, canyella). En boca es bastant intens, amb una acidesa mitja, un punt melós, lleugerament dolcenc i una persistència important. És un cava complex que marida perfectament amb tot tipus de peixos i mariscs, però també amb plats més consistents com ara uns canelons de verdures i gambes amb tòfones. Presentació molt elegant en una ampolla especial.

2 CARLES_ANDREU

Descarrega la fitxa en PDF

Maria Casanovas Pinot Noire

Enòleg: Jordi Carafí

Maria_Casanovas_Rosat

En aquest cas parlem d’un cava elaborat amb Pinot Noir (90%) i Chardonnay (10%). Elaborat amb una maceració bastant llarga entre 12 i 24 hores fins a aconseguir al seva coloració característica. Presenta un aspecte molt net i brillant, amb un color rosat cirera bastant intens, una fina bombolla, bon rosari i corona persistent. En nas és bastant intens, amb clares notes de fruites vermelles com la maduixa i la cirera, un punt floral, lleugerament carnós amb una nota confitada molt lleugera, però bàsicament podem dir que queda molt marcat pels aromes primaris de la fruita vermella. En boca té bastanta intensitat, acidesa mitja un punt astringent, lleugerament concentrat i una mica assecant, no gaire dolç amb un carbònic molt ben lligat i persistència mitja-alta. Degut a la seva concentració creiem que és més recomanable acompanyar-lo amb plats d’una consistència mitja, com ara els peixos blaus a la planxa, les amanides amb formatges forts (cabra, blaus), o l’arròs de peix de roca. Es presenta en una ampolla especial amb vidre de color verd fosc que no permet apreciar la seva coloració en el moment de la compra.

3 MARIA_CASANOVAS

Descarrega la fitxa en PDF

Mascaró Rubor Aurorae

Enòloga: Montse Mascaró

Mascaro_Rosat

Aquest cava ha guanyat recentment la medalla d’or al concurs internacional Grenaches Du Monde. Elaborat 100% amb Garnatxa Negra, presenta un color rosat d’intensitat mitja i un lleuger to carbassa, molt net i brillant, amb un molt bon despreniment de fines bombolles i una corona de persistència mitja. En nas té una intensitat mitja i predominen sobre tot els fruits vermells com la cirera i el gerd, bastant fresc amb algunes notes cítriques (pell de mandarina), un fons de fruita confitada amb tocs de pastisseria molt elegants. En boca es mostra viu degut a la seva viva acidesa, un punt melós i carnós, toc dolç de sucre d’expedició que el fan ample i persistent, i un carbònic molt fi i perfectament integrat. Un cava elegant per maridar amb carns lleugeres, amanides de llegums o pasta i peixos un punt consistents.

4 MASCARO

Descarrega la fitxa en PDF

Roger Goulart Rosé Coral 2015

Enòleg: Pedro Muñoz

Rohger_Goulart_Rosat

Roger Goulart ha tret al mercat aquest nou cava elaborat amb un 70% de Garnatxa Negra i un 30% de Pinot Noir. És d’un preciós color rosat pàl·lid amb lleugers matisos blavosos, molt net i brillant, amb una bombolla molt fina i persistent formant una fina corona. En nas és molt afruitat amb notes de fruits vermells intensos, un punt cítric alhora que floral, lleugera cremositat, i un fons de llaminadura i herbes seques. En boca és molt intens, amb una acidesa molt fresca i marcada, amb volum, un toc dolcenc elegant, carbònic cruixent i bastanta persistència. Un cava d’aperitiu, de prendre una copa improvisada a mitja tarda, perfecte per acompanyar una graellada de marisc o una caldereta d’arròs amb llamàntol. Ampolla tradicional de cava però de color canyella fosc molt elegant.

5 ROGER_GOULART

Descarrega la fitxa en PDF

Roger Goulart a ESPAICAVA

Giró Ribot Umpluged Rosat Fermentat en Barrica 2014

Enòleg: Joan Rovira

Giro_Ribot_Rosat

Aquest cava de Giró Ribot ha estat guardonat en molts concursos internacionals i és un dels caves millor puntuat en nombroses guies de vins. Elaborat principalment amb Pinot Noir, també se li ha incorporat raïm d’altres varietats conreats a les finques de l’empresa. Com a dada destacada respecte a la tècnica d’elaboració comentar que el raïm es sotmet a una criomaceració després de desrapat per a extreure el seu màxim potencial aromàtic. Una vegada s’obté el most, fermenten una part en dipòsit d’acer inoxidable a una temperatura de 12-14ºC, i una altra part en barriques noves de roure americà i francès on després faran una criança sobre mares i batonage durant uns mesos. Finalment es fa el cupatge definitiu i posteriorment el tiratge. En tast és de color rosat pàl·lid amb un marcat to ataronjat, mostra un molt bon despreniment d’una bombolla molt fina i una corona marcada. En nas presenta una intensitat mitjana, és bastant fresc, amb notes especiades i cremoses molt elegants, un fons de fruita vermella, cremós i un toc de torrats. En boca és intens, amb una acidesa viva, molt voluminós i sedós, un punt dolcenc i un carbònic ben integrat, llarg i persistent. És un cava seriós, amb estructura i a nivell gastronòmic el recomanaríem per acompanyar un bon rap amb salsa de marisc, arrossos de peix i marisc, però també plats més consistents com ara un pop a la brasa o alguna carn lleugera. També es presenta en ampolla espacial amb serigrafies en la seva decoració.

6 GIRO_RIBOT

Descarrega la fitxa en PDF

Giró Ribot a ESPAICAVA

AA Privat Laietà Rosé 2013

Enòleg: Josep Maria Pujol Busquets

Alta_Alella_Rosat

Cava de producció ecològica elaborat amb la varietat Mataró 100% (Monastrell) i d’aquí el seu interès per quan es tracta d’una varietat molt minoritària i que mereix la pena de ser tinguda en consideració. D’aspecte molt brillant i net, amb un color rosat pàl·lid amb matisos ataronjats, mostra una abundant efervescència de molt fines bombolles i una bona formació de corona. Bastant intens en nas, predominant les notes de fruita confitada, espècies molt elegants, bastanta cremositat, lleugerament torrat i un record licorós. En boca és suau d’acidesa, intensitat mitja, un punt assecant (és un brut nature) i un final amargant però interessant, amb un carbònic ben lligat i marcada persistència final. Un cava amb cos i estructura que marida molt bé amb el salmó, o els arrossos més cremosos. Ampolla espectacular de color canyella fosc i molt característica dels caves d’aquest celler.

7 ALTA_ALELLA

Descarrega la fitxa en PDF

Sabaté i Coca Reserva Familiar 2012

Enòleg: Marcel Sabaté

Sabate_Coca_Rosat

Deixem pel final un rosat de la collita 2012, és a dir, 4 anys de criança. D’un color rosat pàl·lid amb clars reflexos ataronjats, molt net i brillant, amb una abundant bombolla molt fina i corona bastant marcada. Nas molt intens i complex on es barregen tota una simfonia d’aromes de gran qualitat i finor que interactuen entre sí. Destaquen, tot i la seva criança, les notes de fruits vermells, aromes florals i llaminadura, però per sota li surt una marcada sensació cremosa, amb tocs de fruita confitada, especiats i fruits secs, tot un espectacle. En boca és molt intens, amb una acidesa viva, molt sedós i melós, carbònic ben present que embolcalla les aromes de boca i una llarga i potent persistència. Un cava molt interessant per acompanyar plats amb una certa elaboració ja que la seva estructura ho permet sobradament. El recomanem amb un arròs caldós de llagosta o llamàntol, plats més consistents com ara un mar i muntanya, i per acompanyar formatges curats. La presentació també és molt elegant en una ampolla especial transparent.

8 SABATE_COCA

Descarrega la fitxa en PDF

 

Tast_Rosats_03-17_05

Tast_Rosats_03-17_10

Tast_Rosats_03-17_02

Tast_Rosats_2400_2

2 comentaris

  1. WOOOOWWWWW
    Impressionant article. Molt ben explicat i la tria dels Caves fantàstica.
    Felicitats per la feina i moltes gràcies per orientar-nos en aquest apasionant món.

    Joan

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

x

També pots veure

VINSEUM, una proposta enocultural

Sens dubte, una de les propostes enoculturals més atractives per a tot visitant que vulgui conèixer la cultura del vi i s’acosti a la comarca del Penedès, és la vista del VINSEUM, el museu de la cultura del vi que alberga unes col·leccions de gran valor relacionades totes elles amb ...