Aviat tindrem els primers Caves de Paratge Qualificat

Paratge_cavaTal i com ja informàvem en un post de fa unes setmanes, finalment el Ministeri d’Agricultura ha publicat l’Ordre per la que s’aproven dotze Paratges Qualificats de nou empreses diferents que després d’un exhaustiu procés de candidatura han aconseguit obtenir aquest reconeixement.

El Cava de Paratge Qualificat és aquell l’origen del qual és una àrea menor –Paratge- de la DO Cava, qualificat d’aquesta manera per les seves singulars característiques edafològiques i climàtiques. A més, tant la producció de raïm en la vinya com l’elaboració del vi base i el cava en la bodega han de complir un estricte i específic plec de condicions  i la comprovació de tot això segueix un protocol rigorós  per part dels serveis tècnics del Consell Regulador de la DO Cava.

El procés fins a l’aprovació final d’aquests Caves de Paratge Qualificat ha estat llarg i complex. La proposta aprovada pel Ple del Consell va ser acceptada pel Ministeri i es va incloure en la Llei 6/2015. El juny del 2016, La nova categoria “Cava de Paratge Qualificat” es va presentar de manera  solemne al sector i a la premsa nacional i internacional al Palau de la Música Catalana

Una vegada publicat el Reial Decret que desenvolupa els seus requeriments, el març del 2017, es va començar a rebre la documentació definitiva dels paratges candidats  homologats per part de les empreses amb l’assessorament i el control minuciós dels Serveis Tècnics del Consell Regulador.  Posteriorment, després de comprovar la bondat dels dossiers i l’examen organolèptic per un comitè expert es van enviar al Ministeri per a la seva aprovació i ratificació definitiva com els primers Caves de Paratge Qualificats.

El comitè de tast específic per aquesta categoria està format per:

  • Pedro Ballesteros MW
  • Lenka Sedlackova MW
  • Ferran Centelles
  • Guillermo Cruz
  • Joan Miquel Canals
  • Enric Vives
  • Ramon Francàs

Una vegada realitzat el tast, es van enviar les sol·licituds al Ministeri d’Agricultura, que després d’examinar-les, va procedir al seu reconeixement. El resultat ha sigut el següent:

PARATGE QUALIFICAT

El pas següent és l’etiquetatge correcte de les ampolles per poder dispensar els distintius de control del  Consell Regulador del Cava, especialment creats per aquesta categoria. A partir d’aquell moment es podran comercialitzar a tots els mercats.

El procés de sol·licituds a Cava de Paratge Qualificat està obert a presentació de candidatures en segona fase.

En paraules de Pere Bonet, “el Cava de Paratge Qualificat representa la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins espumosos a escala mundial i culmina amb el procés de reconeixement global de l’excel·lència dels caves Premium”.

Ampolles Paratge Qualificat

Les primeres ampolles amb el distintiu de Paratge Qualificat, aviat veuran la llum.

Font: Consell Ragulador de La DO Cava

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

x

També pots veure

II Premis Excel·lència del Cava

Segons comunica el Consell Regulador de la DO Cava, els II Premis Excel·lència del Cava convocats per a aquest any han estat atorgats a: Esteve Raventós, en la categoria de Viticultura Ramón Francàs, en la categoria de Difusió Joan Jové, en la categoria de Tarjectoria Josep Buján, en la categoria ...